mITÄ VARUSTEITA PARTIOLAINEN TARVITSEE?

Vaatteet ja varusteet saattavat partiossa joutua usein kovaankin rasitukseen. Siksi varustehankinnoissa kannattaa pitää nyrkkisääntönä se, että välttää turhan kalliita varusteita ja tekee hankinnat maalaisjärjellä. Alkuun pääsee pienellä varustemäärällä ja edullisikka hankinnoilla.

Puukkoa tarvitaan partiossa usein. Perinteinen mora-puukko ajaa asiansa mainiosti. Myös retkeilytarvikkeita myyvistä (verkko)kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia puukkoja, myös juniorimalleja.

Taskulamppu on ehdoton, kun hämärässä teltassa tai ulkona pimeässä illassa etsitään omia tavaroita. Otsalamppu on kätevin, koska silloin kädet ovat vapaana, mutta kaikenlaisilla taskulampuilla pärjää.

Sadevaatteet ja kumisaappaat pakataan mukaan lähes leirille kuin leirille, sillä kuivana pysyminen on metsässä toimimisen perusta. Kunnon kumiset sadevarusteet palvelevat usein parhaiten ja kestävät käyttöä.
Myös aluskerrasto auttaa pysymään kuivana ja siten myös lämpimänä.
Jos sade ei uhkaa, jalkoihin kannattaa vetäistä lenkkarit tai maastokengät.

Makuupussi ja -alusta kuuluvat partiolaisen perustarvikkeisiin. Makuupussiksi käy hyvin peruspussi mukavuusalueelta +5 – 10 astetta. Syys- ja talviretkillä teltoissa on kamiinalämmitys, joten palelemaan ei pääse.
Makuualustana toimii parhaiten perinteinen vaahtomuovialusta.

Retkille lähdettäessä varusteita varten tarvitaan jonkin sortin kantolaite. Rinkka tai reppu on ehdottomasti kätevin. Kunnollisen rinkan kokona 55-60 litran tilavuus on jo melko hyvä. Kantolaitteeseen kannattaa myös hankkia sadesuojus, joita myydään rinkkoja ja reppuja varten, mutta yhtälailla suojuksen voi tehdä itse jätesäkistä. Huomioithan, että partiolaisen pitää itse pystyä kantamaan tavaransa retkelle tai leirille!

Lippukunnaltamme löytyy jonkin verran retkivarusteita, joita voi kysellä lainaksi.